Higjiena e lëkurës dhe e këmbëve

Myqet gjenden kudo rreth jush - në ajër, në tokë, ujë dhe bimë. Gjithashtu, disa prej tyre gjenden në lëkurën tuaj dhe mund të jenë të dobishme ose të dëmshme. Për shkak se shmangia e tyre është shumë e vështirë, infeksionet mykotike janë mjaft të përhapura. Myqet e dëmshme mund të shumohen shumë në lëkurë, sidomos kur sistemi juaj imunitar është i dobësuar. 

Llojet më të zakonshme të infeksioneve mykotike përfshijnë: infeksionin mykotik të këmbëve, infeksionet mykotike të thonjve, infeksionin mykotik të ijëve, dermatofitozën dhe infeksione të tjera mykotike. Këto sëmundje janë ngjitëse, pasi infeksionet mykotike mund të kalojnë nga një pjesë e trupit tek tjetra nëpërmjet kruajtjeve, si dhe nga një person tek tjetri. Kjo e fundit ndodh jo vetëm me anë të kontaktit me lëkurën, por edhe nëpërmjet ndarjes së veshjeve apo peshqirëve dhe kontaktit me sipërfaqet dhe objektet e kontaminuara. Kjo është arsyeja se pse mbajtja e një higjiene të mirë personale është tepër e rëndësishme për parandalimin e sëmundjeve mykotike të lëkurës.  

Praktikat e mira të higjienës mund të ndihmojnë në reduktimin e rrezikut të infeksioneve mykotike, në ndalimin e rishfaqjes së infeksioneve si dhe në parandalimin e përhapjes së tyre. Është mirë të mbani parasysh se funget lulëzojnë në mjedise të ngrohta dhe të lagështa, prandaj këshilla kryesore parandaluese është ta mbani lëkurën të pastër dhe të thatë. 

Nëse keni higjienë të pamjaftueshme, p.sh. nëse ju djersiten shumë këmbët apo nëse nuk thaheni mirë pas dushit apo banjës, mund të jeni më të rrezikuar nga infeksionet mykotike. 

Mbajtja e veshjeve të pastra mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e infeksioneve. E njëjta gjë vlen edhe për çarçafët të cilët mbajnë lagështi për shkak të djersitjes gjatë natës – ndërrojini rregullisht për të mos lejuar krijimin e një vatre të ngrohtë për lulëzimin e infeksioneve mykotike.  

Inkfesionet mykotike janë të zakonshme në ambientet e përbashkëta të veshjes si në pishina, palestra dhe dushe apo në zonat me lagështi konstante dhe nxehtësi. Për të parandaluar marrjen e infeksioneve mykotike në këto vende, këshillohet gjithmonë të jeni tepër të kujdesshëm. Për shembull, rekomandohet të siguroheni që të vishni gjithmonë shapka në dushet e përbashkëta. Gjithashtu, nuk duhet t'i ndani asnjëherë peshqirët me të tjerë. Merrni gjithmonë peshqirin tuaj personal të cilin duhet ta lani dhe ta thani në shtëpi pas përdorimit në një ambient të përbashkët. 

Kujdesuni për këmbët tuaja për të parandaluar ose për të frenuar rishfaqjen e infeksioneve mykotike si infeksioni mykotik i këmbëve. Ndiqni këto këshilla të thjeshta:

Këpucët dhe çorapet:

 • Zgjidhni çorape që nuk shkaktojnë djersitje. Rekomandohen çorapet e pambukta.

 • Shmangni këpucët që pengojnë ajrosjen e këmbëve ose që ju shtrëngojnë te thonjtë.

 • Mbani sandale ose shapka në dhomat e dusheve në palestër dhe në pishina për të parandaluar infeksionin.

 • Hiqini këpucët në shtëpi që t'i lini këmbët të ajrosen.

Kujdesi për këmbët dhe thonjtë:

 • Shmangni përdorimin e aksesorëve të njëjtë për thonjtë e shëndetshëm dhe ata të infektuar.

 • Kujdesuni për thonjtë e gishtave të këmbëve duke i mbajtur të prerë dhe të pastër.

 • Nëse i dispononi, merrni me vete në sallon aksesorët tuaj personalë të thonjve si gërshërët, prerëset e thonjve, limat, mjetet e rrojes dhe pajisjet e lëmimit.

 • Sigurohuni që mjetet në sallonin tuaj të thonjve të jenë pastruar dhe sterilizuar pas përdorimit me klientë të tjerë.

Këmbë femre e pastër dhe e shëndetshme, pas trajtimit me Canesten®

Praktika të thjeshta të higjienës që mund të ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së infeksioneve mykotike

Infeksionet mykotike janë tepër ngjitëse, prandaj është e rëndësishme të parandalojmë përhapjen e tyre në pjesë të tjera të trupit apo te persona të tjerë. Disa persona janë më të rrezikuar se të tjerë dhe mund të infektohen më shpejtë. Disa nuk infektohen asnjëherë edhe nëse janë në kontakt të përditshëm me një person të prekur. Praktikat e thjeshta të higjienës mund t'ju ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së infeksioneve mykotike. 

 • Lajini dhe thajini mirë duart pas kontaktit me pjesën e infektuar, pas aplikimit të mjekimit ose pasi keni prekur objekte dhe sipërfaqe që mund të jenë të infektuara.
 • Qëndroni larg vendeve publike ku mund të ketë më shumë gjasa të përhapni infeksionin.
 • Përdorni sendet tuaja personale. Mos i ndani me të tjerët veshjet, këpucët, peshqirët apo çarçafët.
 • Përdorni peshqirë të veçantë për zonën e infektuar dhe pjesën tjetër të trupit.

Nëse keni një infeksion mykotik, Canesten® ofron një gamë produktesh që mund t'ju ndihmojnë në trajtimin e tij. Gjithashtu, mos harroni të mbani pastërtinë, por shmangni larjen e tepërt pasi mund t'ju irritohet lëkura. Rekomandohet gjithmonë që infeksioni mykotik të trajtohet sa më parë. Sa më shumë ta lini të patrajtuar, aq më shumë mund të dëmtohet lëkura apo thonjtë nga myku.

Mësoni më shumë rreth shëndetit intim

Grua e buzëqeshur e re me flokë kaçurrela, e veshur me një këmishë blu, e lumtur pas trajtimit të bajameve me Canesten

Kandidoza

Mësoni më shumë rreth shëndetit intim, simptomave, mënyrave të trajtimit dhe parandalimit të infeksioneve vaginale, të tilla si kandidoza.

LEXO MË SHUMË
Nënë e lumtur e re, e veshur me këmishë të bardhë dhe që mban beben e saj të qeshur

Kandidoza dhe shtatzënia

Mësoni gjithçka që duhet të dini për kandidozën gjatë shtatzënisë. Shihni mënyrën e shmangies dhe të parandalimit të zhvillimit të një infeksioni mykotik vaginal.

LEXO MË SHUMË
Djalë i ri buzagaz me bluzë ngjyrë gri, i lumtur pas trajtimit të kandidozës me Canesten®

Shkaqet dhe simptomat e kandidozës te meshkujt

Reduktoni rrezikun e zhvillimit të infeksionit mykotik – mësoni më shumë rreth simptomave të kandidozës te meshkujt, parandalimit dhe trajtimeve të infeksionit mykotik.

LEXO MË SHUMË
Grua e re aktive e veshur me majë tankesh dhe qëndron në pozë të fuqishme në një sfond me diell

Shëndeti vaginal: çfarë duhet të dini

Mësoni rreth shkaqeve dhe faktorëve të rrezikut të infeksioneve vaginale. Zbuloni cilat janë simptomat e këtyre infeksioneve dhe zbuloni këshilla për mënyrën e parandalimit të infeksioneve vaginale.

LEXO MË SHUMË
Grua me pantallona të shkurtra të veshura me atlete të bardha duke lidhur këpucën

Trajtimi dhe parandalimi i infeksioneve mykotike të lëkurës

Infeksionet mykotike të lëkurës janë një ndër problemet më të zakonshme të lëkurës. Zbuloni si të parandaloni përhapjen e tyre dhe si të merrni trajtimin e duhur antimykotik.

MËSO MË SHUMË
Grua me pantallona të shkurtra duke lidhur lidhëset e atleteve të bardha

Infeksioni mykotik i këmbëve

Merrni trajtimin më të përshtatshëm për infeksionin mykotik të këmbëve (tinea pedis). U thoni lamtumirë këmbëve dhe gishtave të këmbëve me ndjesi djegieje dhe kruarje duke zgjedhur kremin antimykotik Canesten®.

MËSO MË SHUMË
Burrë i buzëqeshur me bluzë të bardhë, i lumtur pas trajtimit me Canesten® të infeksionit mykotik të ijëve

Infeksioni mykotik i ijëve

Mësoni shkaqet e tinea cruris, i njohur si infeksioni mykotik i ijëve, zbuloni mënyrën e trajtimit dhe parandalimit të tij në jetën tuaj aktive.

MËSO MË SHUMË
Grua e buzëqeshur me bluzë të bardhë, e lumtur pas trajtimit të dermatofitozës me Canesten®

Dermatofitoza

Mësoni çfarë është dermatofitoza, e njohur me termin mjekësor tinea corporis, cilat janë shkaqet e saj dhe si të trajtoni kruarjen, lëkurën me luspa dhe skuqjet në formë unaze.

MËSO MË SHUMË
Burrë muskuloz me peshqir të bardhë rreth qafës, i lumtur pas trajtimit të puçrrave të vapës me Canesten®

Miliaria

Mësoni të dalloni simptomat e miliarisë, gjithashtu e njohur si puçrrat e vapës ose candida intertrigo dhe zbuloni trajtimin më të mirë antimykotik.

MËSO MË SHUMË