Infeksioni mykotik i këmbëve 

Infeksioni mykotik i këmbëve mund të prekë këdo! 

Infeksioni mykotik i këmbëve (tinea pedis) është një infeksion mykotik i lëkurës së këmbëve i shkaktuar nga infeksion të quajtur dermatofite. Ato shumohen në mjedise të ngrohta dhe të lagështa, të tilla si dhomat e veshjes dhe dushet, këpucët dhe çorapet ose këmbët e djersitura. Për këtë arsye ato gjejnë vend ndërmjet gishtave të këmbëve, por mund të prekin gjithashtu shputat dhe anët e këmbëve.

Grua me pantallona të shkurtra duke lidhur lidhëset e atleteve të bardha

Simptomat e infeksionit mykotik të këmbëve

Ikona e mjekes e Canesten®

Të njihemi me infeksionin mykotik të këmbëve

Ajo çka duhet të dini patjetër është se infeksioni mykotik i këmbëve është mjaft ngjitës. Ju mund të infektoheni lehtësisht nëpërmjet kontaktit të lëkurës me lëkurë ose nëpërmjet kontaktit me sipërfaqet e kontaminuara. Gjithashtu, nëse nuk trajtohet infeksioni ka më tepër probabilitet që të përseritët, dhe myku mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit tuaj ose te personat tuaj të dashur.

Nicholas Hall’s global CHC database DB6 2021

Një burrë duke kërcyer dhe simboli i Canesten® si marka më e shitur në Evropë për shëndetin e këmbëve

Trajtimi i infeksionit mykotik të këmbëve 

Një bar efikas antimykotik përbën trajtimin më të mirë për këtë sëmundje. Mjekimet e infeksionit mykotik të këmbëve mund të merren pa recetë në farmaci, në supermarket ose në internet. 

Trajtimet topikale aplikohen lehtësisht dhe luftojnë llojet kryesore të fungeve që shkaktojnë infeksionin mykotik të këmbëve. 

Canesten® ofron një gamë të plotë mjekimesh antimykotike. 

Parandalimi i infeksionit mykotik të këmbëve

Ikona me një peshqir banje të varur e Canesten®

Kur thani këmbët, bëni kujdes të veçantë me zonat ndërmjet gishtave.

Ikona me një palë çorape të pastra e Canesten®

Vishni çdo ditë çorape të lara. Ndërrojini ato pas aktiviteteve sportive ose në ditë të nxehta.

Ikona me thonjtë e prerë dhe të pastër të këmbës e Canesten®

Mbajini thonjtë e këmbëve të prerë dhe të pastër për të parandaluar përhapjen e infeksionit mykotik.

Fakte rreth infeksionit mykotik të këmbëve

Ikona e dushit publik e Canesten®

Ju mund të jeni më të predispozuar për t'u prekur nga infeksioni mykotik i këmbëve nëse ecni këmbëzbathur në dushe publike, palestra dhe dhoma veshjeje ose nëse keni kontakt me një person të infektuar.

Ikona e planetit tokë e Canesten®

Është një problem i zakonshëm: mbi 70% e popullatës kalojnë një infeksion mykotik të këmbëve gjatë jetës së tyre1. Megjithëse infeksioni mund të prekë këdo, më të rrezikuar janë burrat dhe të moshuarit.

1.    Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4

Ikona me dorën e hapur e Canesten®

Trajtojeni menjëherë - nëse lihet i patrajtuar, infeksioni mykotik i këmbëve mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit. Kjo ndodh shpesh përmes kruarjes dhe mund të shkaktojë infeksione të tjera mykotike të tilla si ai i ijëve.